JazzOn - Jazzmusik

Vilken musikgenre låter dig spela samma toner kväll efter kväll men olika varje gång? Jazz förstås, för att uttrycka det enkelt. Här är 12 roliga fakta om just jazz,


1. Jazz började faktiskt som pop

Medan de flesta idag betraktar det som en genre av eliten och väletablerad, är dess rötter helt motsatta. En kombination av ragtime, europeiska kammarelement, marschmusik och blues, jazz exploderade in i den amerikanska musikscenen på 1920-talet och blev erans mest populära musikform. Behöver du bevis? Ta det från författaren F. Scott Fitzgerald, krediterad för att popularisera termen "the Jazz Age" och vars roman, The Great Gatsby (1925), symboliserade denna dekadenta, tumultartade period.

2. Ingen vet riktigt hur ordet "jazz" kom till

Faktum är att eftersom det ursprungligen var ett slangord, stavades det ibland som "jas", "jass", "jaz", till och med "jasz". En av de mest populära teorierna är att den först användes som en basebollterm för att betyda verve, vim och fighting spirit; en annan antyder att det härrörde från det afrikanska slangordet "gism" eller "jism", som hade sexuella konnotationer.

3. Jazzmusiker "stänger av" en del av sina hjärnor under improvisation

Här är en tankeställare. Enligt en studie utförd av två professorer från John Hopkins University, när jazzmusiker improviserar, stänger deras hjärnor av de dorsolaterala prefrontala och laterala orbitala regionerna kopplade till självcensur, hämning och introspektion, och sätter på den mediala prefrontala cortex-delen av hjärnan som låter självuttryck flöda.

Fynden visar också aktivitet i hjärnans språkområden när två musiker för ett "musikaliskt samtal".

Även om du inte är en jazzmusiker, stimulerar att lyssna på jazz ditt sinne eftersom hjärnan efterliknar improvisationens pulserande rytmer – det är ungefär som en "apa ser, apa gör"-situation. Om du letar efter nya sätt att stimulera ditt barns kreativitet och kritiska tänkande, är jazz en väg att gå.

4. En jazzföreställning är full av hemliga hand- och kroppssignaler

Hemliga signaler?  Med så många saker som händer på scenen kommunicerar musiker med varandra nonverbalt. De brukar se slutet av sina solon med nickar, eller slutet av stycket genom att peka med fingrarna mot deras huvuden (vilket betyder att det är dags att spela "huvudet" - huvudtemat eller originalmelodin för en låt). Nästa gång du är på en jazzföreställning, se om du kan se något "teckenspråk"!

5. Pianotrion är den vanligaste jazzkonfigurationen

Det har ofta sagts representera jazzens väsen på det mest förtätade men ändå effektiva sättet. En pianotrio drar full nytta av swing, interaktion och dynamik.

6. Även om många betraktar jazz som en relik, är den på god väg att göra en strålande comeback inom mainstreammusiken

Musiker som Kendrick Lamar, Flying Lotus, Grammy-pristagare Robert Glasper och Esperanza Spalding, bland andra, tar tillbaka det genom sina egna musikaliska fusioner som sträcker sig från Jazz Age-inspirerad "het jazz", hiphop-infunderade hybrider, till världsjazz. Visste du att Flying Lotus, en experimentell multigenreproducent, elektronisk musiker, DJ och rappare, är barnbarnsbarn till jazzlegenden John Coltrane?

7. Jazz är en av de mest hybrida musikformerna

Eftersom den är frisinnad och spontan har jazzen kommit långt sedan den först introducerades. Den har gett upphov till olika stilar som bebop, storband, swing, latinjazz, dixieland, zigenarjazz och bossa novajazz, och omfattar även samtida subgenrer inklusive freejazz, acidjazz och souljazz.

8. Jazz och indisk klassisk musik har mer gemensamt än du tror

Liksom jazz tillåter indisk klassisk musik – definierad av dess två system, hindustani och karnatisk – utökade improvisationer och bländande uppvisningar av melodisk och rytmisk virtuositet. Båda genrerna har pulsorienterade rytmer och lägen.

Faktum är att saxofonisten John Coltrane och gitarristen John Mclaughlin bara är några av de många jazzmusiker som var starkt influerade av den. Den förra drogs till hindustansk musik på grund av den vördade sitarspelaren Ravi Shankar (krediterad för att på egen hand popularisera indisk musik i väst), medan den senare var influerad av karnatisk musik, vilket framgår av hans musikgrupper The Mahavishnu Orchestra och Shakti (som innehöll stora namn, som den karnatiske violinisten L. Shankar, tablaspelaren Zakir Hussain, mridangam-spelaren R. Raghavan och ghatam-spelaren T. H. "Vikku" Vinayakram).

9. Om det inte vore för jazz, hade dansstilar som Charleston, argentinsk tango och trott inte tagit sig in i Amerikas danshallar

Jazzens födelse gav upphov till offentlig musik och danslokaler, vilket förde socialdans upp ett snäpp från den klassiska valsen och tangon. Inspirerad av musikens mycket uttrycksfulla karaktär skapades eller introducerades ständigt nya dansstilar.

10.Jazz ökar din kreativitet och produktivitet på jobbet, lindrar stress och ökar din immunitet

Visste du att att lyssna på jazz aktiverar theta hjärnvågor (4-8 hertz), den mest kreativa hjärnvågen? De inspirerar till nya insikter och lösningar på olösta problem – eller för att uttrycka det klart, de skapar "eureka!" ögonblick.

Jazz är också lika effektivt för att minska ångest som en massage och har, enligt en artikel i Time Magazine, samma återställande effekt som total tystnad. Att lyssna på den i 30 minuter kan också förbättra dina immunglobulin A (IgA) nivåer, vilket förhindrar virus- och bakterieinfektioner!

11. Innan saxofonen blev synonym med bilden av jazzmusikern var dess avlägsna kusin, klarinetten, ett mycket mer populärt instrument

Klarinetten var en gång det dominerande instrumentet inom jazzen; det definierade ljudet av swing-eran och var känt under sitt smeknamn, "lakritssticka". När saxofonen först dök upp var många jazzmusiker negativa till den.

12. Termen "hipster" härleddes från en av termerna som är unika för jazz

Du har hört talas om termen "jazzkatter", som syftar på jazzmusiker. Men innan de antog smeknamnet, visste du att de kallade varandra "alligatorer" eller "gate" för kort? I själva verket är detta bara en av många termer som är unika för jazz. "Hep" var en populär term på 1930-talet som användes för att beskriva någon som är cool och kunnig: en hepster/hep-katt. Termen "hipster" härleddes från detta.

19 Jun 2023