5 läsvärda jazzbiografier

Tips på 5 läsvärda jazzbiografier

Om du önskar lära dig mer om några av jazzmusikens mest framstående profiler, har du kommit rätt. Vi listar här 5 jazzbiografier, alla skrivna med en kärlek till jazzen och dess förgrundsgestalter. Den jazzintresserade lär inte bli besviken!

1. Satchmo: My Life In New Orleans (författare Louis Armstrong)

Satchmo: My Life In New Orleans behandlar Louis Armstrongs tuffa uppväxt samt tiden som gatumusiker innan det stora genombrottet. Biografin erbjuder läsaren en unik och personlig inblick i en av världens största jazzmusikers liv och är den enda av en rad biografier om Armstrong som är skriven av stjärnan själv.

2. The Song of The Hawk – The Life and Recordings of Coleman Hawkins (författare John Clinton)

Coleman Hawkins tillhör en av de främsta tenorsaxofonisterna genom tiderna, och var den första att införliva saxofonen som ett jazzinstrument. Biografin The Song of The Hawk är den första om Hawkins, och täcker allt från Hawkins uppväxt i Saint Joseph, Missouri till hans långa karriär. Boken innehåller bland annat anekdoter från intervjuer, brev, artiklar och anteckningar vilka målar upp ett nyanserat porträtt av den erkände jazzmusikern.

3. Miles (författare Miles Davis)

Denna biografi av det musikaliska geniet Miles Davis är ett måste för alla jazzfantaster. Med Davis egna ord, ger boken läsaren en unik insyn i jazzmusikscenen under nittonhundratalets mitt. Denna öppenhjärtliga biografi behandlar allt från Davis karriär till mer personliga inslag såsom musikerns drogmissbruk, rasismen i det Amerikanska samhället och kvinnorna i hans liv.

4. Norman Granz: The Man Who Used Jazz for Justice (författare Tad Hershorn)

Norman Granz var den främste jazzmusikpromotorn under mitten av nittonhundratalet, och var i allra högsta grad delaktig i utformandet av jazzmusiken och dess utveckling under sina verksamma år. Granz är bland annat ansvarig för upptäckten av jazzstjärnor såsom Ella Fitzgerald, Oscar Peterson och Charlie Parker. Biografin redogör för jazzhistorien och återger ett intressant porträtt av en av de mest undanskymda och inflytelserika profilerna i jazzmusikens historia.

5. Treat It Gentle (författare Sidney Bechet)

Jazzmusikern och kompositören Sidney Bechet utgör huvudpersonen för denna fascinerande biografi. Boken, som skrevs av Bechet strax innan hans död år 1959, behandlar Bechets uppväxt i New Orleans, höjdpunkter från karriären samt personliga anekdoter från privatlivet. Intressant läsning om en intressant musiker.

Tips på läsvärda jazzbiografier